Foto Juan Pablo Mendiola
Foto Juan Pablo Mendiola

Juan Pablo Mendiola

(Madrid, 1974)
Creador escénico. Investigador, autor y director teatral.

Juan Pablo Mendiola té una llarga trajectòria en la creació de propostes escèniques entre les quals destaquen les seues creacions per a les companyies PanicMap (Harket [protocolo], Dystopia i Petit Big Blue), Maduixa Teatre (Ras!, Consonant i Dot), L'Horta Teatre (Lluna, La Bella Durmiente, Los Calcetines Perdidos), Institut Valencià de Cultura (Alexandria), L'Auditori de Barcelona (Händel & Friends) i Gran Teatre del Liceu de Barcelona (La Barcarola). Alguns d'aquests treballs han girat àmpliament realitzant representacions en 15 països d'Europa, Amèrica i Àsia.

El seu interès per les arts digitals i la seua aplicació dins de les arts escèniques el porta a investigar sobre el seu ús en el fet escènic com a element narratiu-discursiu, més enllà del seu ús plàstic. Amb les seues creacions ha fet un lloc entre els creadors escènics dins del panorama actual de l'escena contemporània. Imparteix diversos tallers i seminaris en diferents universitats i esdeveniments de la geografia ibèrica entorn a la creació de noves dramatúrgies relacionades amb l'ús de la tecnologia.

En l'actualitat, a més de la seua implicació en els projectes d'altres companyies i institucions, es troba al capdavant de la direcció artística de la companyia PanicMap, companyia que va fundar juntament amb Margarita Burbano en 2012. La companyia està compromesa amb la innovació, articulant la narrativa, el cos, l'espai i el dispositiu digital en les arts escèniques. Investiga contínuament per integrar les arts digitals dins de la creació escènica i com a consequència sorgeix un llenguatge propi reconeixible que força els límits de l'experiència teatral. Com a director artístic, Mendiola desenvolupa ací les seues propostes més personals.

Els treballs artístics de PanicMap: Harket [protocolo] (2012), Dystopia (2016), Pequeño Big Blue (2018) i Closka (2023) conviden a submergir-se en mons inquietants, on l'univers digital i la poètica es donen la mà per a explicar històries reals; dramatúrgies del nostre temps que qüestionen sobre la identitat de l'individu en l'actualitat.

En 2019 rep el Premi Escena Digital atorgat pel fòrum internacional Digital Jove.

LA BARCAROLA. Creat i dirigit per al Gran Teatre del Liceu de Barcelona

 • Finalista PREMI JUNCEDA a Espais Específics de l’Associació Professional d’il·lustradors de Catalunya. 2022

PETIT BIG BLUE. Creado y dirigido para PanicMap

 • Nominación al Premio de las Artes Escénicas de l’Institut Valencià de Cultura al Mejor Espectáculo Familiar. 2018

HÄNDEL & FRIENDS. Creat i dirigit per a L’Auditori de Barcelona

 • PREMI JUNCEDA a Mejor Animación de l’Associació Professional d’il·lustradors de Catalunya. 2017

DOT. Creat i dirigit per a Maduixa Teatre

 • PREMI MAX al Millor Espectacle Infantil o Familiar. 2015

 • Premi FETEN al Millor Espectacle. 2014

 • Nominació Premi Butaca de Catalunya al Millor Espectacle Familiar. 2014

HARKET [PROTOCOL]. Creat i dirigit per a PanicMap

 • PREMI BBVA de Teatre. Millor Espectacle. 2014

 • PREMI BBVA de Teatre. Millor Actriu (Cristina Fernández). 2014

 • Candidat al PREMI MAX al Millor Autor Revelació (Juan Pablo Mendiola). 2014.

CONSONANT. Creat i dirigit per a Maduixa Teatre

 • Premi FETEN Especial del Jurat a la Qualitat en l'Ús de les Noves Tecnologies Aplicades a les Arts Escèniques. Fira Europea de Teatre per a Xiquets i Xiquetes. 2012.

RAS!  Creat i dirigit per a Maduixa Teatre

 • Premis de les Arts Escèniques de Teatres de la Generalitat Valenciana a Millor Il·luminació i Millor Espectacle Infantil. (Nominat a més com a Millor Text i Millor Direcció d'Escena). 2011.

 • Premi FETEN Especial del Jurat a les Noves Propostes Escèniques. Fira Europea de Teatre per a Xiquets i Xiquetes. 2010.

 • Premis Abril de les Arts Escèniques a Vestuari, Coreografia, Espai Escènic, Empresa Productora i Espectacle per a xiquetes i xiquets. (Nominacions a més com a Millor Adaptació, Il·luminació i Direcció d'Escena) 2010.

ELS CALCETINS PERDUTS. Creat i dirigit per a L’Horta Teatre

 • Premi Abril de les Arts Escèniques al Millor Espectacle per a Xiquetes i Xiquets. 2007.

LA BELLA DORMENT. Dirigido para L’Horta Teatre

 • Nominació al Premi de les Arts Escèniques de Teatres de la Generalitat Valenciana al Millor Espectacle Infantil. 2006.

2023 Tesis doctoral. "Distopías en la escena española actual”. Ziqi Jiang. Universidad Carlos II de Madrid.
link

2023 Asignatura Optativa en Master Universitario en Lengua y Literatura Españolas Actuales "Utopías y distopías en la literatura española actual. Fronteras y migraciones”. Guadalupe Soria Tomás. Universidad Carlos III de Madrid.
link

2015 Trabajo Final de Máster. “Voices, la voz emocional". Juan Pablo Sánchez Ricart. Universitat Politècnica de Valencia.
link

2014 Paper. "Anglo-American thought's domination in the new media plays. Analysis of the Skype Duet, Harket [Protocolo] and 9 días de Guerra en Facebook”. Claudia Marín Inclan. Universidad Veracruzana y UNAM. Presentado en la Université Paris - Sorbonne
link

2014 Paper. "Dot. Animation in theatre for children". Beatriz Herraiz Zornoza. Universitat Politècnica de València
link

2013 Paper. "Harket Protocolo, un proyecto de video mapping escenográfico". Adolfo Muñoz García y Beatriz Herráiz Zornoza. Universitat Politècnica de València.
link

2011 Trabajo Final de Máster. “Consonant: Técnicas de Postproducción digital aplicadas al Teatro.” Héctor Ferrández Motos. Universitat Politècnica de València.
link

2011 Paper. "Illustration and animation in theatre for children". Beatriz Herraiz Zornoza. Universitat Politècnica de València
link

ivc
mislata
inaem
valencia