Harket [protocolo] Poster
Harket [protocol], de Juan Pablo Mendiola (2012)

Cristina Harket és una jove voluntària en un projecte que explora la possibilitat de sobreviure en un búnquer amb l'única ajuda d'un sistema d'intel·ligència artificial anomenat MAP #2. Ella manté el sistema amb una sèrie de rutines físiques, mentals i emocionals, i el sistema és responsable de mantenir-la amb vida. Alguna cosa surt malament, i el mes que havia de passar dins es converteix en més de dos anys. Les portes del búnquer romanen tancades.

El espectacle parla de confiança i traïció. De la necessitat de connectar amb algú o alguna cosa, encara que no sigui humana.

HARKET [PROTOCOL] és un espectacle de ciència-ficció interdisciplinari on la dansa, el teatre, l'humor, la música, el disseny i el video-mapping interactuen en la seva posada en escena. També és un projecte transmèdia que es desplega a internet a través de blocs i xarxes socials, on l'audiència pot ampliar l'experiència abans d'entrar a la sala o després, en tornar a casa.

HARKET [PROTOCOL] és la primera creació de la companyia PanicMap. Representa un compromís ferm amb la recerca d'un llenguatge únic que emergeix de la intersecció de diferents disciplines artístiques i caracteritza les propostes del seu autor i director artístic.

dramaturgia / direcció / videoescena
Juan Pablo Mendiola
intèrpret

Cristina Fernández Pintado
veu de MAP #2
Juan Pablo Mendiola
coreografia
Cristina Fernández Pintado
espai sonor
Juan Pablo Mendiola
escenografia
Assad Kassab
disseny de vestuari / caracterització
María Almudéver
disseny d'il·luminació
Manuel Conde / Juan Pablo Mendiola

motion graphics
Beatriz Herráiz / Adolfo Muñoz
disseny / programació de sistema de vídeo
Manuel Conde
tècnics audiovisuals de gira
Manuel Conde / Juan Pablo Mendiola
disseny de cartell / programa
Assad Kassab
fotografia
Assad Kassab
sparrings creatius
Paula García Sabio / Xavi Moreno /
Joan Ballester / Arturo Muñoz
creadors de continguts transmèdia
Arturo Muñoz / Cristina López /
Maika Gimeno / Juan Pablo Mendiola

premsa
Maika Gimeno
ajudant de producció
Cristina López 
distribució nacional
A+, Soluciones Culturales
disseny de producció
Margarita Burbano
producció
PanicMap - Proyectos Escénicos
amb el suport de
IVC - Institut valencià de Cultura
Sala L'Horta
AudioNet
Yapadú Produccions
Àrea de Cultura - Ajuntament de Mislata
agraïments
Blanca Torres / Flavio Burbano / Ana Campos

  Festivals i fires

 • MADFeria

 • Fira Tàrrega

 • Escena Abierta Burgos

 • Festival TAC de Valladolid

 • Danza Xixón

 • Mostra de Teatre d’Alcoi

 • MAC Mislata 2018

 • Mostra Reclam de Castelló

 • Festival TOC d’El Puig

 • Festival Internacional Outono de Teatro de Carballo

  Premis i Esments

 • Premi BBVA de Teatre 2014 Millor Espectacle

 • Premi BBVA de Teatre 2014 Millor Actriu: Cristina Fernández

 • Premi del Festival Toc del Puig 2013 al Millor Text

 • Candidat Premi Max 2014 Millor Autoria Revelació

 • Finalista Premi AAPV ’13 Millor Interpretació Femenina: Cristina Fernández

 • Espectacle Recomanat. Comissió Teatre i Circ. Red Española De Teatros. Quadern Octubre 2012

 • Espectacle Recomanat en Catálogo Sarea. Red Vasca De Teatros

Reviews

Óscar Brox
(Revista Detour)

En Harket (protocol), teatre i cinema, dansa i projecció tridimensional es fusionen, fent que l'experiència s'assembli a una pel·lícula d'acció en viu, completa amb una trama plena de suspens i moments bonics recolzats per la tecnologia digital.

No obstant això, al costat de Dystopia, es pot percebre alguna cosa més a les propostes de PanicMap: no només la intenció d'explorar els límits de l'experiència teatral, sinó també jugar amb els gèneres, amb la ficció més tradicional, per enfrontar-nos amb aquest futur proper en què la tecnologia posa en perill la nostra existència emocional. On cada cos es veurà obligat a dimensionar el seu espai, dibuixar les línies de la seua realitat, els contorns del seu llar. En última instància, de la seua identitat.

De fet, la dansa, el teatre i la tecnologia es barregen a la perfecció gràcies al magnetisme i la cola vital de Cristina Fernández, un mitjà ideal, que ens fa empatitzar amb el seu personatge, compartir la seva angoixa, creure en ella i seguir el seu raonament lògic i tensió física. en un crescendo hàbilment mesurat pel director.

[...] Mirem amb una fascinació que no ha fet més que créixer des que vam entrar al teatre per gaudir d'un espectacle i, sense deixar de fer-ho, descobrir encara més. No t'ho perdis.

Julio Castro (La república Cultural)

El nou treball de Juan Pablo Mendiola parteix de la idea de treballs anteriors, incorporant també l'enginyeria informàtica aplicada a la llum i la imatge, com va fer en un altre treball fantàstic, "Ras!", on el format era la dansa infantil. Aquesta vegada, es transforma en teatre i dansa, amb la projecció constant de llums i imatges que creen un ambient fictici, com una sèrie de pells que també defineixen l'estat d'ànim i el moment del drama.

Jordi Vilaró
(La Davallada D’Orfeu)

Treballant amb una ansietat ontològica kafkiana i una meravellosa mostra coreogràfica amb tocs de Pina Bausch, Mendiola presenta una posada en escena tècnicament perfecta i visualment hipnòtica que es dedica principalment al dramatisme creixent de la protagonista de carn i ossos de l'obra (Cristina Fernández).

Els recursos tècnics afegeixen frescor i originalitat formal, però el que realment garanteix l'èxit de qualsevol obra de teatre segueix sent el mateix que ara fa 2.500 anys: 1) enfrontar l'home amb la incertesa de la seva pròpia condició; 2) trobar un intèrpret que posi cos i ànima per aconseguir aquest propòsit.

No cal dir que l'excel·lent i exhaustiu treball de Cristina Fernández i la fèrtil imaginació de Juan Pablo Mendiola aconsegueixen amb amplitud ambdós punts.
Felicitats a tots dos, i a tots els membres de la companyia!

L'espectacle té múltiples interpretacions que l'espectador pot formular a voluntat: Una metàfora d'una dona segrestada? Una metàfora de la necessitat de ser dominat per un ésser superior? Una metàfora del domini de les noves tecnologies sobre la capacitat de decidir? Una metàfora de la síndrome d'Estocolm?

L'espectacle es mou en una escenografia de pocs elements: un sofà, una taula petita i uns separadors, que canvien de color o forma gràcies a les aplicacions de disseny gràfic de vídeo, com correspon a un futur de ciència ficció on el tacte artesanal humà es veu cada cop més arraconat per l'invisible. mà del teclat. Gregor Samsa, si aixequés el cap —o si aixequés les antenes del seu escarabat— baveria per veure com ha evolucionat la seva metamorfosi kafkiana.

Tots els aspectes tècnics i visuals estan excepcionalment elaborats i es mostren amb una rara perfecció. La intriga està molt ben construïda i ofereix reflexions interessants, i el treball de Cristina Fernández com a intèrpret és excel·lent, donant més coherència i credibilitat a la història.
Un plaer inesperat.

Ningú no pot dubtar de l'important paper que poden tenir les noves tecnologies digitals en el teatre. Podem veure les obres de Robert Wilson, Merce Cunningham o La Fura per corroborar-ho. En aquest cas, s'ha de parlar de Juan Pablo Mendiola, un creador que s'ha de prendre molt seriosament, sobretot després d'aquest espectacle sorprenent i cridaner.
Fredor? No, en aquest cas, hi ha poesia, o, com deia Arthur C. Clarke, “qualsevol tecnologia prou avançada és indistingible de la màgia”. Això és el que passa en aquest espectacle, que és, sobretot, bon teatre.

Sato Díaz
(Primer Acto)

En una època on la tecnologia és molt més que una extensió del cos humà, on nombroses funcions humanes passen necessàriament pel domini de determinades tecnologies, aquest treball és fonamental. Presenta d'una manera divertida, amb una dramatúrgia fresca i ben construïda, una relació necessària però impossible, la relació de l'ésser humà amb la màquina.

Ciència ficció i dansa contemporània, música electrònica i un intent d'entendre el món quan sembla que el món està en contra nostra, cridant-nos per rebel·lar-nos contra les normes establertes.

Iolanda G. Madariaga (Recomana.cat)

És un espectacle molt dinàmic que combina magistralment la dansa contemporània, la representació teatral i les noves tecnologies de la imatge. Sota la batuta de Juan Pablo Mendiola, es desplega un espectacle elegant i sofisticat que funciona com un mecanisme de precisió.

Tècnicament genial, humanament inquietant, també ho és Harket [Protocolo], una creació del col·lectiu Panicmap i l'enginy de Juan Pablo Mendiola (dramatúrgia i direcció), una aposta arriscada per un gènere, la ciència ficció, amb poca tradició a l'escenari. El conjunt impressiona i mou, pertorba i deixa un impacte durador, una misteriosa càpsula a la qual cal entrar.

Juan Marea (Blogculturalia.net)

"Harket (protocolo)" és una proposta poc habitual on la dansa serveix de camí narratiu; esplendor audiovisual com a espai escènic; i l'experimentació artística com a poderosa coartada.

Cristina Fernández demostra que és una autèntica polifacètica, oferint una actuació enèrgica que captiva el públic des del primer moment. L'intèrpret es mou amb rigor pels diferents registres que demana el text i ho fa amb gran èxit. D'altra banda, la direcció de Juan Pablo Mendiola és efectiva i dinàmica, creant un ambient creïble en el qual realment sembla que veiem el que passa dins del búnquer, transportant-hi el públic.

Teresa Bruna (Teatralnet)

L'actriu parla, balla i, amb el suport de la música, el videomapping i el disseny, transmet al públic la seva angoixa: la por de quedar atrapada per sempre amb una veu omnipresent que l'observa en tot moment sense mostrar on són els seus ulls. Una actuació espectacular, amb tot.

Envia un missatge per rebre el dossier del projecte, la rider tècnica i informació ampliada.

Voldria accedir a la següent informació sobre Harket [protocol]:

Accepta per rebre informació.

ivc
mislata
inaem
valencia